perjantai 3. lokakuuta 2014

#hupparikansanpuolella

Tällä viikolla vietetään nuorisotyön viikkoa. Tämän Allianssin kampanjan tarkoituksena on tarkoitus tuoda esille nuorisotyötä ja nostaa sen painoarvoa. Yksi tämän viikon näkyvimmistä jutuista on ollut sosiaalisen median kampanja #hupparikansanpuolella. Ideana on postata kuva sosiaaliseen mediaan ja osoittaa siten tukevansa nuorisotyötä. Allianssin määritelemän mukaan hupparikansaa ovat nuoret ja nuorten kanssa toimivat aikuiset. Itse en tykkää sanasta hupparikansa, koska ite en ainakaan käytä huppareita eikä kovinkaan moni mun tuntema nuroi. Mutta menkööt. 

Partio - mun juttu

Oma kosketukseni nuorisotyöhön on vapaaehtoistoiminta, partio. Olen kaikki nuoruusvuoteni käyttänyt (ja käytän edelleenkin) parissa ja viime aikoina olen oppinut arvostamaan sitä vapaaehtoistyötä, jota partiolaiset tekevät. Partiolaiset tekevät vuosittain 3 miljoonaa tuntia vapaaehtoistyötä ja partio tarjoaa yli kolmessasadassa kunnassa nuorille viikottaisen harrastuksen, kivaa tekemistä, kavereita ja uusi kokemuksia ja taitoja, joista on myöhemmin hyötyä yhteiskunnassa. (aiemmin bloggasin siitä, mitä partio on tuonut elämääni, käy lukemassa!)

Muutaman tunnin viikkopanoksella harrastus nuorelle

Itsekin uhraan tällä hetkellä suuren osan vapaa-ajastani partiotoiminnalle. Tällä hetkellä vedän yläasteikäisille tytöille viikkotoimintaa ja esimerkiksi tämän viikon arki-illoista neljä viidestä kului partion parissa. Joku ihmettelee, eikö minulla ole parempaa tekemistä, ja vastaan todellakin, että ei ole. Mikään ei ole palkitsevampaa, kuin tietää että muutaman tunnin viikkopanoksella voi tarjota nuorille harrastuksen ja hyviä eväitä koko loppuelämäksi. Esimerkiksi itse olen tänä vuonna oman ryhmäni kanssa keskittynyt upeiden partiokokemusten lisäksi erityisesti johtamistaitoihin, sillä omat tyttöni siirtyvät vuoden päästä itse johtamaan omaa ryhmää. Yhdessä tekemällä ja keskustelemalla sekä ennen kaikkea omalla esimerkilläni toivon opettavani ryhmäläisilleni johtamisesta jotain sellaista, mitä he voivat käyttää myöhemmin elämässään (sillä johtamistaidothan eivät koskaan ole turhia, mun tytöistä tulee vielä jotain suurta!)

Seikkailuja ja katsaus oman lähipiirin ulkopuolelle

Oman ryhmäni lisäksi toinen iso juttu tänä syksyllä itselleni on ollut retki, jonka järjestän lippukuntani nuorille. Kahden yön mittaisella retkellä kolmekymmentä 10-15-vuotiasta nuorta pääsee harjoittelemaan tärkeitä retkeilytaitoja, tutustumaan uusiin kavereihin ja saamaan ikimuistoisia kokemuksia. Retken teemana on "Matka maailman ympäri" ja ohjelman kautta toivon herättäväni retkeläisissä ajatuksia siitä, millaista elämä ja kulttuuri on Suomen ulkopuolella. Toivon, että osittain jopa kasvatuksellinen ohjelma herättää ajatuksia ja opettaa arvostamaan hyvnivointiyhteiskuntaa Suomessa ja ehkä jossain herää pieni kipinä parantaa maailmaa. Enempää en voi paljastaa: pelkään että joku retkelle osallistuva lukee tätä blogia, enkä halua paljastaa kaikkia ylläreitä!

Kirjoittaisin mielelläni enemmänkin, mutta nyt täytyy kiirehtiä. Ei liene yllätys, että olen menossa partioon. Tänä viikonloppuna osallistun partiojohtajakurssille ja toivottavasti opin jotain johtamisesta. Haluan kehittää itseäni johtajana ja toivottavasti viikonlopun päätteeksi tulen kotiin hieman innokkaampana, idearikkaampana ja parempana johtajana. Siitä ehkä enemmän ensi viikolla.

ja heh, kyllä mä löysin yhen hupparikuvan itestäni. tällasen myrtsikuvan jostain Jordanian reissulta.

2 kommenttia:

  1. Susanna... I just found your new blog... I thought you had stopped, yeah... I am following you now :)

    You are so inspirational and helpful, I love that about you... I am so glad I met you through the blogging world... I hope to meet you one day :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Launna :) I'm so sorry I changed my blogging language into Finnish, but I really can't express myself in English well enough. I love you too and I'm really grateful for having a friend like you!

      Poista

Kiitos kommentistasi!